Nieuws

Eén Boom mot kunn’n in de gemeente Lochem

Grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente Lochem kunnen nu gratis een boom aanvragen. Veel vrijstaande bomen in het landschap zijn door schaalvergroting verloren gegaan. Juist zo’n enkele boom is waardevol voor vogels en insecten en maakt het landschap bijzonder. Met het project “één boom mot kunn’n” wil de gemeente Lochem beeldbepalende bomen, zoals eiken, lindes en beuken terugbrengen in het landschap.

Wethouder van Zeijts: “Een boom voegt leven toe aan je leefomgeving. Je ziet een kleine boom uitgroeien tot een prachtige grote beuk of linde. Daar zit, speelt of schuilt ook een volgende generatie met plezier onder. Zulke bomen horen bij de gemeente Lochem. We moedigen graag de aanplant van bomen aan waar dat kan.”

Voorwaarden

· De boom krijgt genoeg ruimte om uit te groeien tot een markante, vrijstaande boom. Deze actie is voor grondeigenaren in het buitengebied, want volwassen bomen hebben een kroon van minimaal 10 meter doorsnee. Het is een wettelijke eis de boom minimaal 2 meter van de eigendomsgrens te planten.

· De grondeigenaar geeft de boom genoeg zorg. Hij beschermt de boom onder andere tegen vee en geeft de boom water. Tegen een kleine bijdrage kan ‘t Onderholt een raster rond de boom aanbrengen om de boom tegen vee te beschermen.

· De boom komt niet in bestaande beplantingen of verhardingen. Hij mag geen onderdeel zijn van opgelegde herplant of verplichte landschappelijke inpassing.

· De gemeente betaalt de kosten van de boom en de aanplant. De grondeigenaar stelt de ruimte beschikbaar en de boom is eigendom van de grondeigenaar na het planten.

 

Beschikbare boomsoorten

In overleg met de grondeigenaar plant ‘t Onderholt een boomsoort, die past bij bodem, waterhuishouding en landschap. Het is de bedoeling dat de bomen uitgroeien tot vrijstaande bomen van monumentale omvang. De boomsoorten die beschikbaar zijn via deze actie staan op www.lochem.nl/eenboom.

Aanvragen kan tot en met 12 november 2021 Dat kan via: www.lochem.nl/eenboom. Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt coördineert de actie. Zij neemt in de weken na de uiterste aanmelddatum contact met geïnteresseerden op. ‘t Onderholt plant de bomen van december tot en met januari. Dan maken de bomen de meeste wortels aan en slaan de bomen het beste aan. Wil een geïnteresseerde advies over de locatie, bijvoorbeeld over welke boom daarbij past? Dan kan hij contact opnemen met Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt via info@onderholt.nl of 0575 55 05 93.

 

 

 

 

Kom 16 oktober naar de escaperoom cybercrime!

Ben je jonger dan 25? En ben je veel online? Ken jij daarvan de gevaren zoals gehackt worden? Of afpersing met pikante foto’s (sextortion)? Kom zaterdag 16 oktober van 14.00-17.00 uur naar de mobiele escaperoom op het Graafschapterrein in Lochem. Game mee en leer hoe jij geen slachtoffer wordt. En hoe je de politie altijd kan bereiken!

Jongeren begeven zich veel online maar zijn zich vaak minder bewust van de gevaren die dat met zich meebrengt. Je kan worden gehackt, je bankrekening geplunderd of afgeperst met pikante foto's (sextortion). Met het serious gaming concept BL@CKMAIL wil de politie jongeren bewuster maken van de risico’s die ze online lopen en handreikingen bieden om slachtofferschap op het gebied van cybercrime en sextortion te voorkomen.

Jongeren doen mee in groepjes van 4. Het spel spelen duurt inclusief een nagesprek 30 minuten.

 

Telefonisch spreekuur voor vragen over het OV dagelijks bereikbaar

 

Bent u 55+ en heeft u vragen over reizen met het OV? Maak dan gebruik van het telefonisch spreekuur en bel 038 – 303 70 10.

OV-ambassadeurs geven er antwoord op uw vragen over het gebruik van het OV.

 

“Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend”, zeggen de OV-ambassadeurs.

De provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel vinden het belangrijk dat iedereen met het openbaar vervoer veilig en gemakkelijk kan reizen. Daarom geven OV-ambassadeurs, vrijwilligers en zelf ook op leeftijd, uitleg over reizen met trein en bus.   

 

Wilt u weten hoe u een OV-chipkaart aanvraagt of hoe de 40% korting voor samen reizen werkt? Wilt u meer weten over de Coronamaatregelen in het OV of juist informatie over verlenging van abonnement, keuzedagen en/of bent u (onverwacht) noodgedwongen afhankelijk van OV maar u weet nog niet hoe het werkt?

Bel dan met een OV-ambassadeur tijdens het telefonisch spreekuur.

De OV-ambassadeur neemt met u het antwoord door.

Telefoonnummer: 038 - 303 70 10

 

Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur
Dinsdag en donderdag van 13.30 tot 15.00 uur
Maandag en woensdag van 18.30 tot 20.00 uur

 

 

Meer informatie: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur

De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!

 

OV-ambassadeurs

P/a YMCA (uitvoerder project)

Peterskampweg 12

8031 LK Zwolle

tel. 038-4540130

e-mail: ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl